Cel mai mare acvariu din Europa este în Valencia, se numește Oceanografic și a fost construit în anul 2003.
Lumea misterioasă a adâncurilor, a mărilor și a oceanelor, fantasmagorică și împodobită de razele care pătrund suprafata apei, de albastrul nesfârșit care te duce cu gândul la visare.
Dacă stau și mă gândesc, oare peștii plutesc sau se deplasează, dansează? Dar cine mai vrea să știe realitatea.
Natura este vesnic o sursă a creațiilor noastre și locul unde ne putem încărca bateriile.
Astăzi, Valencia are în centrul orașului o autostradă verde, Jardi del Turia, cel mai lung parc din Europa și poate din lume – 10 kilometri de grădini și lacuri care secționează centrul, unde oamenii aleargă, stau pe iarbă, merg cu bicicletele. În acest parc, realizat în albia râului Turia în urmă cu 20 de ani, au fost construite și cele mai mari atracții din Valencia de către arhitectul Santiago Calatrava, sub numele de Complexul Artelor și Științelor (Ciudad de las Artes y las Ciencias).
Pentru cei care au fost în Valencia nu mai este nevoie să spun că orașul este reprezentat în lume de arhitectul și inginerul Antonio Calatrava (născut 28 iulie 1951).
Calatrava a folosit cunoștintele sale inginerești și arhitecturale pentru a crea stucturi inovatoare, de cele mai multe ori din beton și metal.
Spunea că natura i-a folosit drept sursă de inspirație în proiecte. A realizat clădiri care reflectă forme naturale și repetitive și a folosit intens elemente zoomorfice.
În spatele fiecarei realizări arhiteturale are un concept bine definit, reușind să le integreze în tesutul urban, în parcuri sau grădini.
Centrul orașului Valencia este la circa 4 kilometri de plajă și de portul cunoscut ca fiind cel mai mare de pe coasta de vest a Mediteranei.
Așa am văzut eu Valencia, Capitala Mondială a Designului 2022.